company logo company logo

"Wilhelmschule"
Emsdetten

  • Design:PLAN FORWARD GmbH
  • GFA:New construction approx. 1,975 m² | renovation approx. 1,750 m²
  • Services:HOAI § 38, object planning LPH 1 - 9
  • Period:2020 - 2023
  • Client:City of Emsdetten
Details

Renovation and extension of "Wilhelmschule" in Emsdetten

In order to meet the increasing numbers of pupils as well as the future pedagogical concept as an all day school, the Wilhelmschule, built in the 70s and extended in 1991 and 2006, is to be adapted to today's standards and extended once again. For this purpose PLAN FORWARD GmbH was commissioned with the object planning in the phases 1 - 9.

The preliminary design provides for the demolition of existing areas in the northeast with toilets, storage, janitor, covered break area and interior break room. In this area, new space will be created for subject rooms, classrooms, a multi-function room (auditorium), a second stairwell and bathrooms, as well as the expansion of the administration.

An open three-story air space, which contributes to a clear orientation in the building, characterizes the design. A through-loading elevator provides barrier-free access to the staggered floors. The existing buildings will be completely renovated in terms of energy efficiency.

During the construction work, the students and teaching staff will move into the neighboring empty school building. It will be "Back to school" after the summer break in 2023.