company logo company logo

Conversion, expansion and change of use of a commercial building in Stuttgart

  • Design:PLAN FORWARD GmbH
  • GFA|NIA:3,600 m² | 1,660 m²
  • Services:HAOI § 33, LPH 1 - 5
  • Period:02/2015 -06/ 2018
  • Costs:approx. 3.6 mio. Euros (gross)
  • Client:Wüstenrot Haus- und Städtebau GmbH
  • "Beispielhaftes Bauen Stuttgart" Award 2015-2019

Project description

In Stuttgart’s Urbanstrasse PLAN FORWARD GmbH converted an unused commercial building into an attractive residential property with 19 residential units.

The building, in a central but quiet location, was supplemented with a new underground parking garage, creating a green oasis in the inner courtyard within the urban environment.

The courtyard area was enlarged by partial demolition of the middle building and now offers private open spaces for all first floor apartments and space for a sheltered playground. The rear building, thus exposed, was given a roof extension that conveniently provides access to the spacious rooftop terrace. 

Facing Urbanstraße, the existing monotonous office facade was replaced by a playful arrangement of bay windows as an extension of the living space.

For the successful metamorphosis from commercial to residential property, the Baden-Württemberg Chamber of Architects awarded the architects of PLAN FORWARD the coveted "Beispielhaftes Bauen" 2019 award in the "Residential Construction" category.