company logo company logo

MONTBLANC HOUSE

  • Design:Nieto Sobejano Arquitectos
  • GFA|Gr.Vol|NIA:approx. 4,390 m² | approx. 20,950 m³ | approx. 3,570 m²
  • Services:design planing, implementation planning, tendering and contracting, object supervision, Project management, HOAI § 33, LPH 3 - 8
  • Period:since 2018
  • Client:Montblanc Simplo GmbH
Details

New construction of the “Montblanc House” in Hamburg

The internationally renowned luxury goods manufacturer Montblanc is planning the new construction of the so-called “Montblanc Haus” in Hamburg - a place for the art of writing. PLAN FORWARD GmbH has been commissioned with the implementation planning.

On almost 4,600 square meters, a mixture of brand experience, meeting place, studio as well as a public café will be created. It will provide insights into the world of writing culture as well as into the handcrafted production process of writing instruments.

For the architecture, Montblanc commissoned the renowned Spanish architects Enrique Sobejano and Fuensanta Nieto from the Madrid-based firm Nieto Sobejano Arquitectos, who had won the international architect competition for the project and have already built numerous museum buildings.

PLAN FORWARD GmbH, a subsidiary of WOLFF GRUPPE Holding GmbH, provides the implementation planning of the expressive winning design under the artistic supervision of Nieto Sobejano. Montblanc additionally commissioned W+P Gesellschaft für Projektrealisierung mbH, also a subsidiary of the WOLFF GRUPPE, with the project management, awarding of contracts and construction supervision.

The design takes up the characteristics of the Montblanc brand: the building concept, for example, is based on the shape of the slim historical packaging of the brand’s most iconic piece, the “Meisterstück”. In contrast to the dark color scheme of the outer shell, different shades of white create a fascinating spatial impression inside the building. The structure of the building's façade draws the striking image of the Mont Blanc mountain range, with the Mont Blanc as the highest mountain of the Alps. The large, elongated bar is to find its place directly in front of the administration and production building, where a parking lot is currently located.