company logo company logo

RESTAURANT & BAR "central im Grillo"

Extension of the Restaurant & Bar „Central im Grillo Theater“ in Essen

  • Design:PLAN FORWARD GmbH
  • GFA:370 m² restaurant & bar (with kitchen) + 250 m² outdoor area
  • Services:Extension of a bar, bistro and lounge in historical inventory, HOAI § 33, LPH 2 - 8
  • Period:12/2011 - 05/2012
  • Client:Grundstücksverwaltung City of Essen GmbH (GVE)

Project description

The Grillo Theater opened in 1892 and is situated in an island-like location in the middle of Essen's city center. In 1990, it was extensively remodeled by architect Werner Ruhnau and the first floor has since been used as a foyer.

For the planning of the new restaurant and bar, the first floor was divided into three areas. On the right-hand side is the bar area, with its 8-meter-long counter, where over 80 cocktails, freshly tapped beer and coffee specialties are served. The atmosphere matches the wooden furniture made of smoked oak in the inventory of the former "Café Central" on the 1st floor - robust and sophisticated.

Located to the left is the bistro area with spacious benches, comfortably designed with high backrests and cozy soft cushions in squiggly patterns. This neoclassical building still contains details that recall its Baroque origins, such as brass frames, gilded sconces and natural stone paneling.

To best illuminate the tables despite the ceiling opening, custom table lamps were developed, handcrafted and made of gold faGr.Volc. Behind translucent curtains is the corridor zone. This area is deliberately kept open to lead guests up the side staircases to the theater halls.

A landing terminating in the hallway leads the guest into the lounge after dinner. It is furnished with comfortable wingback chairs, sofas and Moroccan tables, and completed with a fireplace. Outside, the raised forecourt features numerous groups of tables under Gr.Volght parasols, as well as comfortable lounge chairs that invite guests to sit back and relax.